Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Vragen die je niet durft te stellen over opera

Vragen die je niet durft te stellen over opera

Je wil wel eens in een tweehonderdjarige cilindervormige zaal zitten in mooie kleren, maar je zou niet weten hoe je je moet gedragen. Applaudisseer je na elk prachtig zangstuk? Moet je Italiaans, Duits én Frans kunnen? En hoe kom je tijdens de pauze slim over?

Waar kan ik online opera kijken?

Op Podium 19 bijvoorbeeld, een nieuw cultuurkanaal op tv. Met Podium 19 geniet je gratis van de nieuwste voorstellingen, optredens en concerten uit Vlaamse en Brusselse kunstinstellingen. In première op tv, en te herbekijken op VRT NU.

Op de website van de Munt in Brussel vind je gigantisch veel beeldmateriaal van hun producties, waaronder een volledige opera: Is this the end? van de Belgische componist Jean-Luc Fafchamps.

Ook Opera Ballet Vlaanderen heeft een playlist op YouTube met opnames van opera's. Een van hun meest sprankelende video's is de opvoering van Samson & Delilah uit 2009.

er is ook een Europees project om opera te verzamelen zodat je die kan streamen. Het heet Operavision. Daar kan je nog veel meer opera's vinden.

Ik hoor muziek maar ik zie geen muzikanten?

In een opera zit het orkest vooraan in een put. Zo zie jij de muzikanten niet, maar zien de zangers de dirigent wel.

Wanneer applaudisseer ik?

Applaudisseren op klassieke concerten is al moeilijk om in te schatten, maar bij de opera is het nagenoeg nog moeilijker. De makkelijke uitleg is: applaudisseer pas wanneer je andere mensen in hun handen ziet klappen.

Nu je weet dat je je best stil houdt, ben je klaar voor de moeilijke uitleg. Soms wordt er na aria’s geklapt. Dat zijn solostukken. Denk bijvoorbeeld aan de bekendste aria ever: De Koningin Van de Nacht. Er wordt ook geklapt als de dirigent binnenkomt en wanneer de opera volledig gedaan is. Soms wordt er ook voor de pauze geklapt.

opera applaus

Moet ik een andere taal kunnen?

Neen, opera is bijna altijd boventiteld. Dat zijn ondertitels, maar dan bovenop het podium. Zo kan je het verhaal toch nog volgen! Bovendien kunnen zelfs mensen die Italiaans, Duits en Frans spreken vaak niet uit aan de tekst. Uitspraak is namelijk minder belangrijk dan volume en toonvast zijn. Vroeger moesten mensen achterin de zaal alles kunnen horen zonder elektrische versterking.

Waarom is opera zo dramatisch?

Alweer: iedereen moet de performers achterin goed kunnen zien. Daarom zijn alle bewegingen groots en is de kledij over the top. Nu - met video en versterking - hoeft dat eigenlijk niet meer, maar veel makers houden dit in ere!

Don Đovani Opera SNP Novi Sad 2007 2008 foto B Lučić

Moet ik mijn mooiste kleren aan doen?

Kledingvoorschriften zijn er niet meer in de opera, dus een smoking en een duur kleed hoeven niet meer. Al zal je nog veel mensen zien die op hun paasbest gekleed gaan. Daar hou je dan ook best rekening mee als je niet uit de boot wil vallen.

Zijn het alleen liefdesverhalen?

Ja. Sorry. Maar er zit veel meer in: verhalen over jaloezie, emotie, macht, roem en zelfs een beetje fantasy. Oké, er zijn een paar opera’s waar liefde niet de focus is. Maar dat zijn er weinig.

Waar moet ik beginnen als ik naar de opera wil?

Misschien kan je best eens een aantal klassiekers checken. Dit zijn enkele van de bekendste opera’s out there. En de volgende stukken herken je zeker.

La Traviata

La Traviata van Giuseppe Verdi is nog altijd een van de meest opgevoerde opera’s van wereld. De opera uit de negentiende eeuw bevat enkele bekende stukken, maar deze ken je zeker.

Carmen

Georges Bizet zijn Carmen ging in première in 1875, maar zelfs vandaag is het nog bekend. Stromae maakte bijvoorbeeld een versie van dit stuk uit de opera.

De Toverfluit

Ah, Mozart! Deze aria blijft een van de bekendste van de wereld. Bovendien gaat deze Duitstalige opera al langer mee dan degenen hierboven: deze werd minstens 60 jaar eerder gemaakt.

La Bohème

Puccini is al meteen veel dramatischer en romantischer dan de opera’s hierboven. Dat komt omdat die op het einde van de negentiende eeuw is gemaakt en dat was enorm hip. Kijk zelf maar.

01 oktober 2020
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.

Gerelateerde tips