Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Wat jouw maanteken voorspelt over jouw bezoek aan FOMU

Wat jouw maanteken voorspelt over jouw bezoek aan FOMU

De maan is de nieuwe inwoner van het fotografiemuseum in Antwerpen (FOMU). Of toch een expo over de maan. Die heet - toepasselijk - Maan/Moon. De tentoonstelling neemt je mee doorheen de geschiedenis van hoe we onze vriend in de baan rond de aarde afbeelden en ervaren. Dat ervaren is natuurlijk voor iedereen anders.

Daarom proberen we jouw bezoek aan de tentoonstelling Maan/Moon te voorspellen aan de hand van je maanteken. Dat is zoals je sterrenbeeld, maar dan met de stand van de maan. Bereken het alvast hier.

© Léon Gimpel \ Archive of Modern Conflict
© Léon Gimpel \ Archive of Modern Conflict

Ram

Rammen in het gewone sterrenbeeld kunnen wel eens overkomen als assholes. En mensen met Ram als maanteken willen stiekem wel eens een asshole zijn. Als je met een maanram deze tentoonstelling bezoekt is het het beste om die gewoon zijn of haar gang te laten gaan. Ingrijpen kan als die effectief voor een van de projectieschermen staat en zo het plezier van de andere bezoekers wegneemt. En mensen die Ram én Ram zijn? Dan hou je zeker een verhaal over aan je bezoek.

Stier

Als Stier neem je best een vriend(in) mee naar Maan/Moon. Er zijn namelijk fotomogelijkheden in deze tentoonstelling, zoals voor een van de gigantische lichtgevende maanfoto’s. Check zeker ook de kledij van de vrouwen van de Apollo 11-missie. Want in die tijd waren de mensen beter gekleed, toch?

Tweelingen

Met een Tweelingen op stap gaan is sowieso plezier. Er zijn voor dit maanteken mogelijkheden genoeg tijdens deze expo om te grappen en grollen. De meest cynische opmerking die je kan maken is misschien “Maar alles is toch al naar de maan?”. Haha, dat was een goeie! Als je met een Tweelingen naar Maan/Moon gaat, zou je hem of haar misschien liever naar de maan wensen met al die woordmopjes en opmerkingen. Helaas is dat zoals blaffen naar de maan.

Kreeft

Het mag een wonder wezen dat jij je bed uitkwam om deze tentoonstelling te bezoeken. Het moet zo speciaal voelen als Neil Armstrong die zijn eerste stap op de maan zette, die namiddag dat jij je uit je deur waagt. Maar kijk: tijdens deze tentoonstelling is het voornamelijk donker en nobody’s judging. Stel je voor dat Armstrong nooit uit zijn ruimtesonde was geklauterd. De wereld zou er helemaal anders uitzien. En deze tentoonstelling ook.

DCS4026

Leeuw

Jij hebt vanaf de ingang al door dat Claire De Lune van Debussy door de laatste ruimte galmt. “Ik kan dat ook!”, fluister je dan. Nu ja, fluisteren? De Leeuw kan eigenlijk niet fluisteren. Iedereen heeft het gehoord dat je daar bent. En dat is oké. Tegen het einde van de tentoonstelling wil je ook zo’n kitscherige foto van jezelf en een lachende maan, net zoals bij die modetrend van het begin van de twintigste eeuw.

Maagd

Je kan niet stoppen met inbeelden hoe stoffig het wel niet moet zijn op de maan en hoe het moet zijn om op het einde van zo’n maanmissie die raket te moeten stofzuigen. Zo’n ruimtebezoek moet nog erger zijn dan een dagje naar het strand van Knokke-Heist. Je kan je bovendien goed inbeelden hoe het moet voelen als de liefde van je leven op zo’n gevaarlijke ruimtemissie is.

Weegschaal

Het kan zijn dat je je achteraf niets herinnert van deze tentoonstelling omdat je meer bezig was met de gevoelens van de persoon die meegaat. Misschien ga je best alleen naar het FOMU en laat je jezelf meevoeren door de balans tussen moderne kunst en kennis die Maan/Moon brengt.

Schorpioen

Je gelooft het zelf nog niet, maar jij zou best zelf zo’n gevaarlijke ruimtereis naar de maan kunnen maken. Niet dat je per se een Neil Armstrong kan zijn, maar tenminste een Buzz Aldrin. Toegegeven, je bent emotioneel instabiel, graag alleen en een beetje cynisch. Maar misschien zijn dat wel goede kwaliteiten voor een astronaut.

© Jojakim Cortis & Adrian Sonderegger (CH) - Making of AS11-40-5878 (door Edwin Aldrin, 1969) - 2014
© Jojakim Cortis & Adrian Sonderegger (CH) - Making of AS11-40-5878 (door Edwin Aldrin, 1969) - 2014

Boogschutter

Ah, de maan: daar heb je enkele fijne weetjes over. Je hebt je voor de tentoonstelling al helemaal ingelezen en als je er op date bent, zal die zeker geslaagd zijn. In feite heb je nog nooit een slechte date gehad. Tenzij die ene keer dat iemand je als betweter aanzag. Het enige probleem is dat je op liefdesvlak té populair bent. En het is moeilijk kiezen. Maar dus - euh - die tentoonstelling: je wist het allemaal al, maar “het is toch tof, wat ze ermee gedaan hebben”.

Steenbok

Na deze expo wil jij zelf naar de maan. En ooit lukt dat.

Waterman

Je houdt van de edginess en nuance van de expo. Voor jou zijn er geen helden. Behalve dan die man van dat gedicht over hoeveel geld de maanmissies hebben gekost terwijl hij in armoede moet leven. Dat is voor jou échte kunst. Of misschien is het die voetafdruk van Armstrong die is nagebootst om iets te zeggen over propaganda. Misschien maak je er zelfs een Instagram story over. Eigenlijk vind jij bij elke tentoonstelling wel een ding om te delen.

Vissen

Na deze tentoonstelling kom jij thuis met duizend-en-één ideeën voor een van je duizend-en-één eigen projecten die je nooit zal afwerken. Maar hey, dromen over dingen is veel toffer dan het effectief doen, right?

Psst... Met de museumpas kost een bezoek aan Maan/Moon niks.

08 juli 2019
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.

Gerelateerde tips