Welk klein festival past bij jou?

Welk klein festival past bij jou?

De festivalzomer lijkt ver weg, maar nu de grote Belgische festivals met mondjesmaat hun programma bekendmaken, begint het toch te kriebelen. Rock Werchter, Pukkelpop en Dour behoren tot de beste van de wereld, maar ook naast deze usual suspects vallen er heel wat pareltjes te ontdekken. Deze kleinere weien zijn bovendien ideaal om te proeven van een eerste festivalervaring. Ontdek in onderstaande quiz welk festivaltype jij bent en welke kleinschalige festivals bij jou passen.

Type 1: Festivalkameleon

Van hiphop tot rock en elektronica, als kameleon kan jij overal aarden. Het liefst van al bezoek je festivals met een kwalitatieve line-up die bovendien ook geschikt zijn om met een hele hoop vrienden te bezoeken.

Genk on Stage

Met zo’n 100 000 bezoekers verspreid over drie dagen kan je Genk on Stage bezwaarlijk kleinschalig noemen, maar het gezellig stadsfestival is wel de ideale intrede in het festivalwereldje. Vorig jaar verwelkomde Genk on Stage namen als Zwangere Guy, Tessa Dixson, Borokov Borokov, Omar Souleyman en Average Rob. Voor ieder wat wils dus, en niet onbelangrijk: volledig gratis.

Release Festival

Even Limburgs, gezellig en gevarieerd is het Release Festival in Borgloon, de parel van Haspengouw. Het wordt georganiseerd door het plaatselijk jeugdhuis (’t Biejke) en de vzw Jeugdinfrastructuur, en mikt op een totaalbeleving door iedereen op zijn wenken te bedienen. Op vrijdag kan je gaan boîten op de beste dj’s (op vorige edities passeerden onder meer Dr. Lektroluv en Black Mamba de revue), op zaterdag komt er traditioneel een schare straffe Belgische artiesten langs (met vorig jaar bijvoorbeeld Nieuwe Lichting 2020-winnaars Crooked Steps en aanstormend popfenomeen Ruby Grace).

Absolutely Free Festival

Fijnproevers die het graag wat alternatiever hebben kunnen richting het Absolutely Free Festival trekken. Voor 3 lege batterijen of €3 ten voordele van het Absolutely Free Forest kan je er de crème de la crème van de alternatieve muziekscène in al zijn facetten aan het werk zien. Passages van nationale en internationale artiesten op de rand van de grote doorbraak zorgden in het verleden meermaals voor unieke ‘ik was erbij!’-momenten.

Leffingeleuren

Een gelijkaardige alternatieve insteek vind je bij Leffingeleuren, dat de kaart trekt van het talent van morgen (zoals in 2019 met Charlotte Adigéry, Susobrino, Squid en Willy Organ). Het festival tovert het dorpscentrum van Leffinge om tot een pittoreske ontmoetingsplaats voor jongeren, levensgenieters en muziekliefhebbers. De ideale combinatie voor een zorgeloze festivalbeleving.

Type 2: Stagediver

Kwam jij als stagediver uit de bus in de korte quiz? Dan moet je deze zomer op bedevaart naar de Kempen, het mekka van de Vlaamse punkrock. De Kempische steden Duffel en Westerlo huizen er respectievelijk Brakrock en Kaiser Fest. Ook Retie (Retie Rockt!), Gelrode (Gelrock) en Zerkegem (Rock Zerkegem) eren de gitaar.

Brakrock

Brakrock is een bio- en ecologisch punkfestival in het park van de kasteelruïne Ter Elst, met ieder jaar opnieuw een line-up waar menig buitenlands concurrent enkel van kan dromen. Er hangt bovendien een bijzonder chille en amicale sfeer voor een festival vol snoeiharde punkrock. Deze zomer kan je er in de schaduw van het kasteel royaal genieten van legendes als Circle Jerks, D.R.I., Zebrahead, en vele anderen.

Kaiser Fest

Amicaal en chill is het ook op Kaiser Fest, dat pintjes van het merk waar ze hun naam en logo aan ontlenen serveert aan €1. Het is niet verwonderlijk dus dat er ook een ‘Hangover Stage’ is, waar je - ook zonder houten kop - op kussens kan luibakken. Het festival heeft echter wel meer troeven dan dat, zoals het keizerlijk sterk programma (met DIRK. en Funeral Dress als headliners).

Rock Zerkegem

Ben je meer van de garagerock? Dan raden we Rock Zerkegem aan. Het festival begon twaalf jaar geleden als een uit de hand gelopen verjaardagsfeestje, en is inmiddels uitgegroeid tot een groots evenement dat zo’n 1 000 bezoekers ontvangt. Niet dat ze door die groei hun alternatieve principes verloochenen: de camping is nog steeds gratis, en ook hier hanteren ze de ongezien democratische bierprijs van één euro. Hun programma serveert steevast het neusje van de zalm van de underground garagerock, wat veelal legendarische taferelen oplevert.

Retie Rockt!

Stagediven zal deze zomer ook lukken in gemeentepark ’t Schijf in Retie tijdens het onversneden rockfestival Retie Rockt! Dit jaar pakt de organisatie voor het eerst uit met twee podia, waar je onder andere Black Leather Jacket, Peuk en La Jungle aan het werk kan zien. Ook van de partij: de elektropunk van Compact Disk Dummies en Borokov Borokovs hi-tempo synthpop. Twee bands die eerder elektronisch van inslag zijn dus, maar wel rock ’n roll ademen.

Gelrock

Nog zo’n onversneden rockfestival is Gelrock in Gelrode (Aarschot), de traditionele opener van het plaatselijke kermisweekend. Het festival viert dit jaar zijn 25e editie, en is al een kwarteeuw een gratis initiatief. Een programma is er voorlopig nog niet, maar vast staat dat Gelrock er ook in 2020 opnieuw een gitarenkermis van Belgische makelij van zal maken.

Type 3: Hiphopper

Fissa

Hiphoppers vinden vast hun gading op het nieuwbakken festival Fissa in Denderleeuw. Fissa betekent 'feest' in straattaal en ook de line-up van hun eerste editie vorig jaar bezorgde hen behoorlijk wat street cred. Hiphoplegende TLP kwam er plaatjes draaien, en lokale rapsensatie Wawa (19 jaar jong) beleefde er een triomftocht. Het is een festival voor jongeren door jongeren die perfect weten waar hun leeftijdsgenoten naar op zoek zijn: dikke fissa.

La Belle Hip Hop

Kan je niet wachten tot de zomer? La Belle Hip Hop is een achtdaags festival in acht concertzalen in Brussel dat volledig gewijd is aan vrouwen binnen de hiphop. Het openingsconcert vindt plaats op 8 maart (Vrouwendag) in de Botanique, meteen het startschot van een festival vol inspirerende concerten, artistieke uitvoeringen, evenementen en debatten.

Ayah Hamza

Ook op Ayah Hamza, de opvolger van het Urban Festival USAF, is het niet meer zo lang wachten. Het Gents festival belichaamt alle dimensies van het genre: er zijn optredens van Nieuwe Lichting-finalisten uit 2019 en 2017 (ICTO en Gloria Boateng), een Belgische voorronde van het internationale End of the Weak MC battle, en een hiphopbeurs met TED-talks, workshops, en een dance battle. Een dag-en avondvullend hiphopprogramma!

Type 4: Meer dan enkel muziek

Voor dit type festivalganger geldt dat een festival meer omvat dan enkel een muzikale invulling. De drie onderstaande festivals hebben zo'n gevarieerd aanbod, gaande van skatecontests over woordkunst tot acrobatiek.

NOX.X

In Ename hebben ze hun museumnacht omgedoopt tot het cultureel festival NOX.X, met een programma dat gecatalogiseerd wordt onder de brede noemer 'woord, muziek en beeld.' Van de late vooravond tot middernacht kan je er genieten van spektakelrijk straattheater, acrobatie, en vele andere kunstvormen met het Enaams erfgoed als uniek decor. Na het spookuur wordt afgesloten met een streepje muziek.

Brosella

Ook Brosella kan teren op een unieke locatie: het feeërieke Ossegempark naast het Atomium in Laken ademt zomerse onbezonnenheid. Achteroverleunend kan je er genieten van de muzikale en poëtische ervaringen die centraal staan op dit veelzijdig zomerfeest, dat bovendien de titel 'oudste festival van Brussel' draagt.

Summer Jam

Straatcultuur verdient z'n eigen festival, dachten ze in Diest, en dus kwamen ze in 2018 op de proppen met Summer Jam. In ware New York-stijl fêteert het gratis evenement graffitikunst, skateboarden, en basketbal. Participeren kan, maar ook als toeschouwer loont het programma de moeite. In 2020 is Diests trekpleister van dienst een street artproject van graffitivirtuoos Tuzq die een collab aangaat met enkele lokale kunstenaars.

27 februari 2020

Gerelateerde tips