Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Welke films moet je zien op Film Fest Gent?

Film Festival Gent biedt dit jaar meer dan 130 (!) films aan, en dan spreken we nog niet eens over de allerhande optredens, lezingen en feestjes die op het programma staan. Wij lijsten onze favoriete films van het festival op, zodat jij niet verdwaalt in het programmaboekje.

Beautiful Boy

Felix Van Groeningen (The Broken Circle Breakdown) vertaalt het verhaal van Nic en David Sheff naar het witte doek. David ziet Nic ziet wegglijden in een vernietigende drugverslaving en doet er alles aan om zijn zoon te redden. Voor dit hartverscheurende verhaal kon Van Groeningen samenwerken met comedy-icoon Steve Carell (o.a. The Office) en toptalent Timothée Chalamet (Ladybird, Call me by you name). De film kon op het filmfestival van Toronto al rekenen op veel succes: er wordt zelfs gefluisterd over Oscarnominaties voor Chalamet en Van Groeningen

The Favourite

Regisseur van vreemde, dolkomische politieke satires Yorgos Lanthimos (Dogtooth, The Lobster, Killing of a Sacred Deer) waagt zich deze keer aan een kostuumdrama. De film valt echter allesbehalve 'klassiek' te noemen. Hoewel de regisseur de bevreemdende sfeer achterwege laat, is de film nog steeds een typische Lanthimos. Anne - de koningin van Groot-Brittannië en Ierland - regeerde tussen 1702 en 1714, een tijd van politieke intriges en koninklijke drama’s. De vrouw was maar liefst zeventien keer zwanger, maar ze beleefde dertien miskramen en de overige vier kinderen stierven nog voor ze elf werden. De koningin probeert aan haar verdriet te ontsnappen door te zorgen voor zeventien konijnen die doorheen het koninklijk domein rondhuppelen. Voor iedereen die houdt van politieke spanning, erotische intriges en komedie.

Climax

Gaspar Noé keert terug met Climax, een dansende trip naar de zonsopgang en de diepten van de menselijke noden. Zijn vorige films Irréversible, Love en Enter The Void waren geen makkelijke kijkervaringen, maar desalniettemin lieten niemand onberoerd. Noé kan als geen andere de bioscoopervaring omtoveren tot een traumatiserende deelname aan wat hij toont.

Étangs Noirs

Er gebeurt nooit iets goeds in Brussel. Misschien daarom dat er wel goede kunst wordt gemaakt? Jonge filmmakers Pieter Dumoulin en Timeau De Keyser debuteren met een verhaal over een onwaarschijnlijke ridder met een eerder banale missie: een postpakket dat foutief aan zijn adres werd afgeleverd tot bij de rechtmatige eigenares krijgen. Sounds good, doesn’t work: niets in zo simpel in onze mooie hoofdstad. De film ontpopt zich tot een queeste die ons hoofdpersonage doorheen heel Brussel slingert.

Honger naar meer film? Check hier het volledige programma.

Artikel door Raf Schuljin.

09 oktober 2018
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.

Gerelateerde tips