Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Willem Ardui over Griekse mythes en ideaalbeelden in de liefde

Willem Ardui over Griekse mythes en ideaalbeelden in de liefde

Een interview met de Homerus van de Lage Landen

Willem Ardui: de naam klinkt je mogelijks nog niet zo bekend in de oren, maar wanneer we je vertellen dat hij een tweede van Blackwave. is, gaat er waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Sinds kort is de jongeman niet meer enkel "Willem van Blackwave.", maar doet hij het ook solo onder zijn eigen naam. Daar willen wij graag meer over weten.


Willem Ardui

Ietwat vermoeid en uitgewaaid wandelt Willem de koffiebar binnen. Hij heeft zich moeten haasten en al snel wordt duidelijk waarom. Hij vertelt me het hectische verhaal van voorbije achtenveertig uur waarin hij tot diep in de nacht de nieuwe video voor Beziel Me shootte. Ook de dagen voordien waren niet bepaald rustig, met twee optredens op Eurosonic en het inblikken van een clip voor Blackwave. Willem maakte met plezier even tijd vrij in zijn overvolle schema voor een babbel over hedendaagse ideaalbeelden in de liefde, Griekse mythes en zotte opkomende Belgen.

Willem, je bracht onlangs je tweede single uit binnen je soloproject, Beziel Me, waarover gaat deze precies?

Willem Ardui: “De single gaat over een persoon die je eigenlijk niet zo goed kent, maar waarmee je wel direct een klik voelt. Iemand waar je in je hoofd verhalen over verzint en een eigen beeld van vormt dat zo diep kan gaan dat je haast verliefd wordt op de zelfgeconstrueerde illusie. Zelf heb ik in een bepaalde fase van mijn leven ook wel eens geworsteld met dat soort onrealistische ideaalbeelden.”

Het creëren van onrealistische ideaalbeelden in de liefde is iets wat je bij onze generatie wel vaker merkt.

“Ik denk inderdaad dat dat vaak voorkomt bij jongeren vandaag, vooral bij tieners. Daar gaat het nummer uiteindelijk over, want zelf schreef ik het toen ik achttien of negentien was. Toen ik het erover had met de regisseur van de videoclip, vertelde die mij dat hij exact hetzelfde had meegemaakt."

Vertrek je bij het schrijven altijd vanuit je eigen ervaringen, of zijn je lyrics soms ook compleet fictief?

“Vaak baseer ik mijn teksten op Griekse mythes. Deze gebruik ik dan als vertrekpunt om mijn eigen verhaal te spinnen. Zo is Morse gebaseerd op de mythe van Hero en Leander. Beziel Me linkt dan weer naar de mythe van Pygmalion. Pygmalion was een beeldhouwer die een beeld maakte van een vrouw en daar vervolgens verliefd op werd. Uiteindelijk kwam het beeld tot leven en trouwde hij met haar. In mijn teksten komen dat soort mythes niet zo duidelijk naar voren, maar voor mij vormen ze wel een belangrijk element in het verhaal dat ik vertel, er is altijd een bepaalde parallel. Ik hoop dat ik ooit wel een punt bereik waarop mensen de mythes herkennen in mijn nummers en de gelijkenissen zien.”

Wat komt er in jouw werkproces eerst: de teksten of de muziek?

“Doorgaans schrijf ik gewoon losse flarden teksten, zonder enige muzikaal element in mijn hoofd. Die woorden probeer ik dan om te zetten in muziek, maar dat lukt niet altijd want een muzikale tekst moet rijmen en moet passen binnen een zekere melodie. Soms heb ik echt een sterke tekst die dan onmogelijk te vertalen blijkt naar een nummer, waardoor ik hier en daar moet beginnen schrappen, knippen en plakken. Vaak moet ik elementen toevoegen die ik liever anders zou willen gebruiken, maar omdat alles moet rijmen heb ik geen andere keuze. Ik schrijf de tekst en de muziek wel los van elkaar, en wanneer ik dan een stuk muziek klaar heb, ga ik kijken naar mijn teksten, om te bepalen welke woorden daarop kunnen werken, of omgekeerd.”

Vanwaar de keuze om in het Nederlands te zingen?

“Ik schrijf gewoon het vlotst in het Nederlands, dat voelt heel natuurlijk voor mij. Veel mensen vinden schrijven in het Nederlands moeilijker, omdat alles echt goed moet zitten om ermee weg te komen. Iedereen begrijpt per slot van rekening alles wat je zingt. In dat opzicht moet je er dus ergens wel meer werk in steken, maar voor mij gaat het gewoon sneller.”

"Bij Beziel Me had ik mij echt op het ergste voorbereid"

Naast je soloproject maak je ook deel uit van Blackwave., hoe verhouden beide projecten zich tot elkaar voor jou?

“Voor mij is het een evidentie dat ik de twee projecten tegelijk doe, al vinden veel mensen het raar dat ik zo’n uiteenlopende dingen combineer. Voor mij liggen ze nochtans vrij dicht bij elkaar. Zowel muzikaal als qua tekst ga ik voor beide projecten op dezelfde manier te werk. Bij Blackwave. zijn de nummers veeleer uitbundig, terwijl mijn soloproject eerder teruggrijpt naar het intieme."

"Blackwave. is een kinderdroom die uitkomt. De nummers spelen die we willen met een grote band op grote festivals, zotte videoclips opnemen etc. Bij Blackwave. is er ook niet die noodzaak om altijd diepzinnige nummers te moeten schrijven, het mag ook gewoon eens een feestnummer zijn. Terwijl mijn soloproject inhoudelijk dichter bij mezelf staat, ik verklaar echt zwart op wit wat ik denk en voel. In Blackwave. zit ook veel van mezelf, maar daar is het niet zo direct merkbaar als bij mijn soloproject.”

Voel je je kwetsbaarder bij je soloproject dan bij Blackwave.?

“Ja, sowieso. Ook gewoon omdat ik minder zeker ben over die nummers. Bij Blackwave. beslis je samen over bepaalde dingen, je kan elkaar feedback geven. Bij Beziel Me had ik mij echt op het ergste voorbereid. Ergens hoopte ik natuurlijk wel dat het opgepikt zou worden door de radio, maar ik wou niet te veel verwachten, omdat ik niet teleurgesteld wou zijn als het niets werd. Alleen met een nieuw project komen, dat zorgt wel voor een zekere angst.”

Je studeerde ook viool aan het conservatorium in Antwerpen, gaan we die in de toekomst ook meer horen in je muziek?

“Ja! In Elusive hoor je ze overigens al even. Ik wil ze in de toekomst meer gaan gebruiken, maar dat is niet zo simpel als het lijkt. Het is technisch best wel moeilijk om een viool mooi op te nemen.”

#ikluisterbelgisch

Welk Belgisch opkomend talent moeten we volgens jou zeker nog ontdekken?

“David Ngyah! Hij zong op Elusive, en gaat binnenkort solomateriaal uitbrengen. Dat gaat echt ongelofelijk zijn. Die gast gaat het maken.”

Stel je mag een Belgisch festival cureren, wie zet je op de affiche en wie wordt de headliner?

“(denkt) Sowieso Stromae als topact, zouden we hem niet stiekem allemaal kiezen? Al is die momenteel wel even aan het pauzeren, dus dat is misschien even minder evident. Daarnaast zou ik ook Tamino, SCHNTZL, Dvtch Norris, Brihang en Collective Consience uitnodigen. En Blackwave. en mijn solo-project misschien ook wel, wat extra gigs zijn altijd leuk.”

Als je moet kiezen tussen wafels, chocolade, bier of frieten, waarvoor ga je?

“(denkt) Ik denk wafels. Maar als bier gelijkstaat aan alle bieren, dan misschien eerder bier. Als het enkel pintjes zijn, dan ga ik voor wafels.”

26 januari 2018