Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

WTF is hyperpop?

WTF is hyperpop?

Misschien zag je hyperpop wel tussen je favoriete genres op Spotify Wrapped staan en dacht je: "Ze verzinnen hier maar wat." Niets is minder waar.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Van microgenre tot de toekomst van pop

De exacte geboorte van de term hyperpop is zoals bij veel muzieklabels moeilijk te bepalen. Sommige Soundcloudgebruikers beweren de eerste geweest te zijn als ook een tros journalisten. Maar een ding is zeker: Spotify bracht het microgenre tot in de oren van miljoenen nietsvermoede nieuwsgierigen.

Glenn McDonald
, een datatovenaar bij het populaire streamplatform, maakt regelmatig playlists aan waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Hij baseert zich op kleine trends en probeert zo de luisteraars verslaafd te krijgen op basis van een flitsende titel en afbeelding.

Alles over the top

Hoe klinkt hyperpop nu juist? Een exacte beschrijving is onmogelijk want artiesten binnen het genre lenen uit een boel muziekgenres zoals EDM, hiphop en emorock. Geen enkele song klinkt hetzelfde want alle geluiden wordt gemaximaliseerd in volume en vervorming, tot in het absurde.

Door de bijhorende glitchy, glossy, glitter artwork en visuele stijl slaan je zintuigen helemaal op tilt. De artiesten willen zo de schoonheidsidealen en het klinisch propere geluid van de commerciële popmuziek parodiëren.

Haters gonna hate

Miljoenen streams later spreken critici en fans van een visionaire sound die wel eens de toekomst van de popmuziek zou kunnen zijn. Maar zoals bij veel profetische trends heb je ook meteen haters. Bergen haters.

De money machine videoclip van hyperpopsterren 100 gecs heeft al meer dan 60.000 dislikes. Laura Les - de helft van de gecs - zei onlangs in een interview dat ze die haat met plezier omarmt. "Sommige fans beweren ironisch naar onze muziek te luisteren. Maakt niets uit, we groeien door elke luisteraar."

De hyperpopregenboog

Ondertussen is er een waaier aan artiesten en geluiden die de hyperpopstempel kregen, gewild of ongewild. Zo is er AG Cook, labelbaas van PC Music met een pioniersneus voor een geluid dat later zou bekendstaan als bubblegum bass. Zijn extreem gavarieerde album 7G uit 2020 is een echte aanrader.

Dorian Electra
is een genderfluide artiest die graag queerfobe mensen uit hun kot lokt. Hen maakt catchy songs met een soort baroksausje. Zeker checken!

En de absolute godin is Charli XCX, die ondertussen zonder problemen de grotere concertzalen uitverkoopt. Dit jaar maakte ze een heel album in quarantaine.

België is mee

Natuurlijk duurt het niet lang voor de geluidsgolven ook onze grenzen bereiken (leve het internet) en België er iets moois van maakt. Zo is er Dolly Bing Bing die zichzelf geen grenzen oplegt en niet alleen energierijke muziek maakt maar ook kortfilms en het menselijk lichaam als een kunstwerk beschouwt.

En dan is er nog Promis3, een groep van twee die een geniale moderne cover maakten van Blue (Da Ba Dee) van Eiffel 65. Check het vanaf minuut zeven hieronder.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

10 december 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎

Gerelateerde tips