Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Zeg ons wat je ouders vroeger zeiden en wij geven je een route door S.M.A.K.

Zeg ons wat je ouders vroeger zeiden en wij geven je een route door S.M.A.K.

De Collectie (1), Highlights for a Future

S.M.A.K. in Gent stelt voor haar twintigjarig bestaan stukken uit de collectie hedendaagse kunst tentoon en de route erdoorheen stel je zelf samen. Volgens de curatoren zijn dat zelfs topstukken van de toekomst. Dat is best stoutmoedig van hen. Wij kunnen niet eens met zekerheid zeggen wat wij vanavond eten, laat staan in de toekomst.

SMAK

Op de website van S.M.A.K. kan je zelf je route doorheen de collectie samenstellen. Laten we eerlijk zijn: dat is de uitgelezen kans om te laten zien dat wij iets van hedendaagse kunst kennen. Toen begonnen we te denken: gaat hier iemand op klikken? Neen. Dus stelden we drie routes samen op basis van dingen die je ouders vroeger tegen je zeiden.

“Stop met met uw eten te spelen”

Doen alsof je plak kaas nog leeft vooraleer je hem op je boterham legt, mag niet van je mama. Zeker niet als je je Gouda op de rand van de tafel ‘dood’ begint te slaan om zeker te zijn dat die stil blijft liggen tussen het brood.

Wat toen een afspraak bij de kinderarts verantwoorde, kan in S.M.A.K. gerust als performance art door de beugel. Nu ja, daar moet je wel met wat beters afkomen dan met een absurde impromptukopie van een sketch van Mr. Bean.

Artur Barrio - Interminável

De Braziliaanse kunstenaar Artur Barrio maakt belevingsinstallaties, waarbij de toeschouwer bijna niet door heeft dat hij in een kunstwerk staat. Bij dit werk is dat minder het geval. Het is een kamer die vol met gemalen koffie ligt. En broden. Met vrij weinig licht.

Tijdens de opening van de tentoonstelling bracht dat een fijn geurtje met zich mee. Nu is dat minder fijn. Misschien had moeder dan toch gelijk over de gevolgen van het spelen met eten.


Interminável. Foto door Dirk Pauwels.
Interminável. Foto door Dirk Pauwels.

Marcel Broodthaers - De Mosselpot

Het summum van deze route is zonder twijfel de mosselpot, een conceptueel werk uit de jaren zestig. Het was het Belgische antwoord van Marcel Broodthaers op de popart van Andy Warhol.

Hij vond dat de mossel iets was dat elke Belg herkende en verenigde. Bovendien is de Franse titel: ‘Grande Casserole de Moules’ een woordspeling. Moule kan zowel mossel als mal betekenen. En met dat laatste legt Broodthaers de link met mallen die gebruikt worden om een beeldhouwwerk te gieten, waardoor de link met het museum er weer is.

De Mosselpot. Foto door Dirk Pauwels.
De Mosselpot. Foto door Dirk Pauwels.

Anri Sala - Byrek

In deze video-installatie zie je een oude vrouw een Albanees gerecht bereiden, byrek. Ondanks wij al jaren fan zijn van het bladerdeeggerecht, krijgen we hier toch een ander gevoel. De installatie geeft er een trieste twist over modernisering aan.

Het lijkt de laatste overlevering van dit traditioneel gerecht aan de volgende generatie: wij, de toeschouwer. En dat heeft gewerkt. Je kan de Turkse tegenhanger börek achteraf bij een Turkse bakkerij in het Gentse gaan kopen. Smakelijk!

“Stop met dat beest te plagen”

Toen we nog de onschuld zelve waren, experimenteerden we al eens met machtsverhoudingen. Aangezien het al snel duidelijk was dat leeftijdsgenootjes geen uitstekende proefpersonen waren wegens te veel tranen, zetten we onze zinnen op de hond of de kat.

Nu weten we natuurlijk beter. Deze S.M.A.K.-stukken tasten de relatie tussen mens en dier af.

Annika Larsson - Dog

Twee mannen in een pak die een hond aan de leiband houden. Meer ga je niet te zien krijgen in deze video. Toch heeft de manier waarop het gefilmd is en de manier waarop de mannen zich bewegen iets vuils. Het lijkt alsof de mannen iets meer van plan zijn. Bovendien komen de ogen van de hond nooit in beeld, wat de afstand ten opzichte van het dier lijkt te vergroten.

Een still uit Dog (2001) van Annika Larsson.
Een still uit Dog (2001) van Annika Larsson.

Allora & Calzadilla - Amphibious (Login - Logout)

Deze video brengt een momentopname van zes schildpadden die proberen te overleven op een boomstam in een sterk geïndustrialiseerde haven. Meer hebben Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla niet nodig om hun boodschap over te brengen. De traagheid van deze schildpadden kan niet op tegen de snelheid waarmee jouw Amazonpakje moet geleverd worden.

“Je kijkt teveel tekenfilms”

Aha! Jij hebt duidelijk een voorkeur voor de fijnere uitingen van popcultuur. Wedden dat je nog altijd weet wat je favoriete SpongBobaflevering is? Dat is natuurlijk niet erg. Die van ons is die ene waarin SpongeBob beter is in kunst dan Octo Tentakel. En kijk: deze volgende mensen zijn beter in kunst dan wij. En ze doen iets met popcultuur.

Adrian Ghenie - Selfpotrait

Elvis Presley was het eerste icoon op wereldschaal. Zelfs nu zal je zien dat je in dit schilderij eerder The King herkent dan de kunstenaar. Het is dan ook geen écht zelfportret. De vader van de kunstenaar was een Presley-imitator. Dit werk is dan ook meer een afspiegeling van vergane glorie en vooruitgang dan van Adrian Ghenie zelf.

Selfportrait. Foto door Dirk Pauwels.
Selfportrait. Foto door Dirk Pauwels.

Dara Birnbaum - Technology/Transformation: Wonder Woman

Deze video vertraagt bewust de flitsende tv-beelden die vanaf de jaren zeventig hun opmars maken. We zien het hoofdpersonage veranderen in een heldin: Wonder Woman. Het levert bovendien kritiek op de drang om onszelf te veranderen naar een ideaal, een druk die we opgelegd krijgen vanuit de media.

Karin Hanssen - The Approach (Donald Duck)

Dit schilderij speelt met onze werkelijkheidszin. We zienDonald Duck, een figuur uit de popcultuur, in een dagdagelijkse setting. Het feit dat dit voor ons niet vreemd is, is net het vreemde aan dit werk. Hoort Donald Duck hier wel thuis?

Hanssen
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.

Gerelateerde tips